header-graphic

Γενικά νέα Επιχείρηση απαγόρευσης του ναζιστικού κόμματος NPD στη Γερμανία

Επιχείρηση απαγόρευσης του ναζιστικού κόμματος NPD στη Γερμανία

Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

naziΟι υπουργοί Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων συνέρχονται σήμερα (Τετάρτη) για να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα την απαγόρευση του NPD. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο. Για τον ίδιο λόγο συνέρχονται οι τοπικοί πρωθυπουργοί. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD στη Γερμανία, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι σύντομα θα ξεκινήσει και δεύτερη προσπάθεια.

Ήδη το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, που προέβαλε παλαιότερα αντιρρήσεις για νομικούς λόγους, τώρα φαίνεται ότι αλλάζει στάση. Το γιατί, το εξηγεί στη γερμανική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ούβε Συνεμαν.

«Επί 9 μήνες αξιολογήσαμε υλικό, έδωσα εντολή σε πρώην συνταγματικούς δικαστές να γνωμοδοτήσουν για να είμαστε βέβαιοι ότι το υλικό αρκεί για να αποδειχτεί η επιθετικότητα και η βιαιότητα του κόμματος. Αυτό έγινε και έτσι ο κίνδυνος αποτυχίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι μεγάλος. Επιβεβαιώνεται και στη γνωμοδότηση. Έτσι μπορώ να πω ότι θα είμαι ευτυχής αν καταφέρουμε να απαγορεύσουμε το NPD και κατά συνέπεια να σταματήσουμε τη κρατική χρηματοδότηση». Βέβαια αν γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, δεν σημαίνει ότι θα εξαλείφθει και η ακροδεξιά βία στη χώρα. Ούτε ότι οι νεοναζιστές δεν θα μπορούν να ιδρύσουν άλλο κόμμα.

«Θα ήταν λάθος να στείλουμε το μήνυμα ότι με την απαγόρευση του NPD θα αποδυναμώσουμε την ακροδεξιά βία» παραδέχεται ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας. «Όμως είναι ανυπόφορο, να βλέπεις τις αφίσες τους με την ακροδεξιά προπαγάνδα να γίνονται με χρήματα φορολογουμένων, να βλέπεις το NPD ως κόμμα να μπορεί να συνεχίζει τη δράση του. Ο στόχος μου ήταν αυτός από την αρχή, κι αν μπορέσουμε να τον επιτύχουμε μέσω της απαγόρευσης, τότε πράττουμε ορθά».

«Απαγόρευση ή μη απαγόρευση»;

Η διαδικασία δεν είναι απλή. Το αποδεικτικό υλικό πρέπει να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας και να έχει τεθεί υπόψη των βουλευτών πριν κληθεί να αποφασίσει η Βουλή για το αν θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Ρενάτε Κούναστ προειδοποίησε πως αν τυχόν αποτύχει και η δεύτερη προσφυγή, θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για το νεοναζιστικό κόμμα.

Να θυμίσουμε ότι το 2003 η διαδικασία για απαγόρευση έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, της Βουλής και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου σταμάτησε, όταν αποκαλύφθηκε ότι πληροφοριοδότες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είχαν διεισδύσει στα ανώτατα όργανα του κόμματος.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ προέβαλε τους νομικούς κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Η απαγόρευση ενός κόμματος είναι θεμιτή, αλλά έχει - και δικαίως - πολλά εμπόδια». Η στάση του προκάλεσε επικρίσεις. Ο Βόλφγκανγκ Βίλαντ, εμπειρογνώμων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας των Πρασίνων τον κατηγόρησε για αναποφασιστικότητα. «Παρά το γεγονός ότι ξέρει καλά την υπόθεση, συμπεριφέρεται όπως ο Άμλετ του Σαίξπηρ προσαρμόζοντας ανάλογα το ρητό: απαγόρευση ή μη απαγόρευση; Τον λόγο έχουν οι υπουργοί Εσωτερικών σήμερα και οι τοπικοί πρωθυπουργοί αύριο που θα πρέπει να σταθμίσουν σοβαρά την απόφαση που θα πάρουν καθώς η χρονιά που διανύουμε είναι προεκλογική.

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

System Plugin - Ultimate Social Elements (JSDK) is disabled! Please enable and/or install it!

Νέα - Γενικά νέα

Τώρα ακούτε ...

Loading...
Get the Flash Player to see this player.